Blog

Vrouwen Saodie Arabie protesteren tegen rijverbod

3Overal ter wereld hebben vrouwen te maken met vooroordelen of cliches als het gaat om autorijden, maar Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen geen auto mogen besturen. Op 26 oktober werd daar tegen geprotesteerd onder de slogan Women2Drive. Vrouwen werden opgeroepen om toch achter het stuur te kruipen. De organisatoren riepen echter alleen dames op die ook daadwerkelijk kunnen rijden, omdat ongelukken de campagne kunnen schaden.

In aanloop van de actie lieten een aantal vrouwen zich gesluierd achter het stuur filmen terwijl ze aan het rijden waren.

In totaal werden 14 Saudische vrouwen betrapt tijdens het autorijden. In het verleden werden vrouwen bestraft met een gevangenisstraf, zweepslagen of raakten zij hun baan kwijt. Het lijkt er echter op dat deze veertien bestuursters er met een waarschuwing vanaf komen. Wel moeten zij een belofte ondertekenen dat ze nooit meer achter het stuur zullen kruipen.

In de  wetgeving van Saudi-Arabië staat geen verbod op autorijden voor vrouwen, het probleem is echter dat vrouwen geen rijbewijs kunnen krijgen. De koning en andere leden van het vorstenhuis beweerden altijd dat er geen verbod was, maar dat het gaat om een maatschappelijk taboe. Inmiddels heeft het ministerie expliciet laten weten dat het voor vrouwen verboden is om auto te rijden. Geestelijken in Saudi-Arabië zijn bang de directe controle over vrouwen te verliezen als zij mogen autorijden en zijn er daarom fel op tegen dat het legaal wordt.

Tags: , ,