Blog

“Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur”

2Is er een groter cliché denkbaar als het op vrouwen in het verkeer aankomt? Mannen roepen het maar wat graag als je eens een keer een auto van rechts over het hoofd ziet of wanneer het inparkeren wat lastig gaat. Natuurlijk weten wij wel beter en laten we ze meestal maar kletsen, maar uit onderzoek is onlangs gebleken dat het eerder genoemde gezegde misschien toch niet helemaal uit de lucht is gegrepen. Hoe zit dat precies en is er reden om ons eigen rijgedrag toch nog eens onder de loep te nemen?

Het onderzoek werd uitgevoerd door Athlon Car Lease en is gebaseerd op de gegevens van 120.000 leaseauto’s in Nederland. Hieruit bleek onder meer dat de bestuurders van Audi’s, Porsches en BMW’s de meeste snelheidsovertredingen begingen. Ook werd er gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen 30% meer snelheidsbekeuringen krijgen dan mannen. Ook zijn vrouwen eerder geneigd door rood licht te rijden dan hun mannelijke medeweggebruikers. Op basis van deze cijfers is de stelling dat vrouwen meer risico nemen in het verkeer wel degelijk te verdedigen.

Toch kunnen er ook kanttekeningen bij de resultaten worden geplaatst. Zo maken de vrouwelijke bestuurders weliswaar meer snelheidsovertredingen, maar zijn deze gemiddeld wel kleiner. Wanneer een man dus een overtreding maakt is deze dus vaker met een hogere snelheid. Dit betekent dat de risico’s hierbij ook groter zijn. Daarnaast kun je je afvragen in hoeverre automobilisten die leasen representatief zijn voor alle autobestuurders. Aangezien de auto niet je eigendom is, is het voor te stellen dat je hier wat minder voorzichtig mee bent. De auto’s zijn doorgaans goed verzekerd en onderhoud is bij de leaseconstructie inbegrepen, waardoor men op een leaseauto vaak minder zuinig is dan op een eigen auto.

Tags: , ,